Wat is druk

Precies twee weken terug verwelkomde ik de eerste deelnemers in mijn splinternieuwe jaarprogramma Rust, Ruimte en Sfeer. (Yes!)

Tussen de vele reacties zaten ook enkele mailtjes die me aan het denken hebben gezet. Van vrouwen die er, door hun drukke bestaan, voor kiezen om ‘nee’ zeggen tegen dit jaarprogramma, terwijl ze het wél super zouden vinden om mee te doen:

  • “Ik heb best nog wat dingen met mijn huis en inrichting wat niet naar m’n zin is. Maar dan zou ik dus ook iets willen doen met de tips uit het programma en niet halve bak. We hebben nu even genoeg te doen.”
  • “Ik twijfel enorm maar heb het zo druk met werk en de kinderen en andere activiteiten dat ik het zonde vind om mee te doen maar vervolgens geen tijd om iets in uitvoering te brengen… Dus heb ik gekozen om toch maar niet mee te doen helaas.”
  • “Ik heb vrees ik te weinig tijd om er echt serieus mee aan de slag te gaan…”

Ik vind daar toch wel wat van merk ik. Ik vind het erg dat we het tegenwoordig zo druk hebben met allerlei verplichtingen en ‘ja’- zeggen op van alles, zodat er geen tijd overblijft.

Waar zeggen we dan allemaal ‘ja’ tegen? Als je ‘ja’ zegt tegen het een, zeg je automatisch ‘nee’ tegen het ander. Als je tegen allerlei dingen ‘ja’ zegt, blijft er weinig tijd over. Vooral wij vrouwen zeggen het gemakkelijkste ‘nee’ tegen onszelf. Tegen iets wat ons leuk lijkt. Tegen iets dat ons inspiratie en nieuwe energie oplevert. Vraag je eens af hoe jij je tijd ‘uitgeeft’… Zeg jij ‘ja’ tegen de belangrijkste dingen?

Dat mág he, je mag zeggen dat je het superdruk hebt. En je mag prioriteit geven aan alles behalve jezelf. Je mag jezelf wegcijferen. Je mag ook zeker ‘nee’ zeggen op mijn aanbod, tuurlijk. Mijn punt is wel: je hebt altijd een keuze. Je kunt er namelijk voor kiezen iets te doen met je gevoel. Wil je een opgeruimder huis? Ga opruimen! Leer kiezen en neem afscheid van spullen. Wil je meer rust in huis? Zorg voor een persoonlijke ruimte, die helemaal uitstraalt wie jij bent en ga daar een half uurtje per dag zitten. Wil je nu direct meer sfeer en een fijnere energie in huis? Koop vandaag nog een bosje verse bloemen.

Wat ik geloof: jouw huis weerspiegelt hoe het met jou gaat. En ook: een fijne thuisbasis creëren kun je leren. Ja jij ook. Het is niet moeilijk. Het ligt aan jou, of je naar jezelf luistert en jouw thuis voldoende prioriteit geeft. Of je gaat zien en begrijpen dat een fijnere sfeer op onbewust niveau doorwerkt. Dat deze basis essentieel is om je ook zakelijk volledig te kunnen geven. Dat je gaat ervaren dat een fijnere thuisbasis energie geeft en niet extra stress oplevert. Dat het een keuze is als je het erbij laat zitten. Jij kunt er voor kiezen in beweging te komen en een fijn thuis te creëren. Voor jezelf en voor je hele gezin.

Misschien is het nu inderdaad niet de beste tijd voor jou. Vraag je dan af: wanneer wel? Wanneer ga jij ‘ja’ zeggen tegen jezelf? Een mooie vraag om dit weekend eens over na te denken.