Besteed jouw opleidingsbudget nog in 2021

Wist je dat bijna 40%* van het jaarlijkse opleidingsbudget dat een werkgever beschikbaar stelt, niet wordt gebruikt? En dat het budget dat niet gebruikt is eind december ‘verdwijnt’?

Het is in ieder geval niet zo dat het niet gebruikte bedrag in het nieuwe jaar bij jouw persoonlijke budget of salaris wordt opgeteld… Zo zonde!

Een opleidingsbudget is juist bedoeld om bij te dragen aan jouw ontwikkeling, groei en duurzame inzetbaarheid. Het is goed voor jou én daarmee dus ook goed voor jouw werkgever. Slimme werkgevers investeren in de groei van hun medewerkers:

  • Het levert meer kennis en vaardigheden op die meteen in de praktijk gebracht kunnen worden.
  • De kwaliteit van het werk verbetert, medewerkers wordt breder inzetbaar, veerkrachtiger, energieker
  • Medewerkers zitten beter in hun vel, ervaren meer werkgeluk en bevlogenheid. Zij vallen minder snel uit en zullen minder snel vertrekken naar een andere werkgever. “Blije medewerkers zorgen voor blije klanten!”

Mooi verhaal, alleen hoe kom ik erachter of mijn werkgever een opleidingsbudget heeft?

Dit is eenvoudig. Vraag het na. Ga na wat de mogelijkheden zijn binnen de organisatie. Is er een potje/ budget waaruit coaching en training wordt gefinancierd? Check je arbeidsvoorwaarden, vraag het aan je leidinggevende en / of bij HR.

Is er budget? Top!
Dan wordt het tijd om te bepalen waarin je wilt groeien en ontwikkelen. Houd daarbij deze quote in gedachten: “je hoeft niet ziek te zijn om beter te willen worden.” Dit betekent dat je nu ook al goed, nuttig en van toegevoegde waarde bent én je daarnaast zeker wel op zoek mag zijn naar meer kennis, skills, succes, voldoening, (werk)geluk op het vlak van… 

Ik heb nog geen idee wat ik nodig heb…

Het kan zijn dat je nog niet exact weet wat je nodig hebt. Herken jij jezelf in één van onderstaande stellingen?

  • Past mijn baan nog wel bij mij, of wil ik iets (totaal) anders?
  • Wat is mijn missie in het leven? Ik ben nergens echt goed in…
  • Ik weet dat ik meer in huis heb dan ik nu laat zien, waar begin ik?
  • Mijn leven loopt op zich prima, toch word ik niet blij van ‘prima’. Wat is er mis?
  • Ik twijfel over mijn volgende stap. Hoe maak ik de juiste keuze?
  • Hoe ga ik om met hoge verwachtingen en het stellen van grenzen?
  • Hoe verminder ik stress en ga ik om met het gevoel van alles te ‘moeten’?

Met het ‘niet weten’ verlies je kostbare energie en dat is zonde. Het kan namelijk ook anders. Ik geloof dat je altijd een keuze hebt. Je kiest er (on)bewust voor om met deze onrust te blijven zitten óf je toont lef en daadkracht en je besluit dit vandaag nog aan te pakken! Wat wordt het? 😊

A.s. dinsdag 14 december organiseer ik een gratis online oriëntatie-presentatie waarin ik jou help je gedachtenspinsels te structureren. Na afloop heb jij jouw coach-/trainingsvraag exact geformuleerd. Natuurlijk kun je me dan meteen live je vragen stellen en krijg je meteen een indruk van mijn werkwijze.

Is er geen opleidingsbudget bij jouw werkgever en wil je toch stappen nemen?

Ook dan ben je welkom bij mijn oriëntatie-presentatie om de mogelijkheden te verkennen. Ook als particulier zijn er in 2021 nog mogelijkheden om dit als aftrekpost in je belastingaangifte. Lees er meer over op de site van de Belastingdienst.

Wil je sparren, overleggen, meer weten over de mogelijkheden? Schrijf je dan in voor de online oriëntatie-presentatie op 14 december of stel je vraag alvast via e-mail.

 

*bron: HRpraktijk.nl (https://www.hrpraktijk.nl/topics/loopbaan-opleiding/nieuws/organisaties-besteden-40-procent-opleidingsbudget-niet)