Zoek ik nou een loopbaancoach of juist meer?

Zoek ik eigenlijk wel een loopbaancoach?Wat doet een loopbaancoach nu precies? En wat doe jij, dan als coach? Een vraag die me vaker wordt gesteld en die ik je graag uitleg.

Vaak komen mensen naar mij toe met vragen over een carrièreswitch, of ze twijfelen of hun huidige baan nog wel bij hen past. Het gaat om diepgaande vragen over hun missie, over welke richting ze op willen in het leven. Het gaat niet alleen om het vinden van een nieuwe baan, maar om zelfvertrouwen, om in actie komen, om jezelf te laten zien voor wie je werkelijk bent. En dan specifiek de worsteling die erbij komt kijken en alle (goede, maar wel saboterende) redenen waarom je alleen niet in beweging komt.

Mensen die met mij gaan werken, zetten vaak de stap omdat er qua werk iets niet lekker loopt. Ze zitten niet op hun plek, ervaren veel frustratie, onrust, negatieve gevoelens en weten één ding: dat moet anders! Maar hoe dan? Vervolgens gaan zij achter de laptop zitten en zoeken op loopbaancoaching. Want dat is nu eenmaal het zoekwoord dat je kent…

Maar helaas, je voelt je niet écht thuis bij wat je vindt. Je hebt namelijk al best wat stappen gezet, zowel zakelijk als privé en zoekt niet de eerste de beste. Je weet dat je onrust en de aanleiding van deze zoektocht met je werk te maken heeft, maar de onrust heb je thuis ook. Het één heeft invloed op het ander.

Goed voor jou om te weten: ik hou niet van hokjes en krijg altijd wat ‘jeuk’ van het hokje loopbaancoach. Ik pas daar niet echt in en wil dat ook niet. Het voelt als een te krap hokje, een te strakke jas.

Ik werk 9 van de 10 keer wel met loopbaanvragen. Vragen die te maken hebben met het maken van een keuze op werkvlak. Een wens om een carrièreswitch te maken. Toch voelt dat voor mij anders. Het is het startpunt van ons gesprek, niet het enige waarover we het hebben. Het gaat niet alleen om het vinden van een nieuwe baan, het gaat om veel meer dan dat. Het gaat over zelfontdekking, over het omgaan met onrust en twijfel, over het streven naar meer voldoening in werk en leven. Wat wil jij nu écht? Streef je een perfect plaatje na? Een verwachting die je zelf hebt over jezelf? Of die anderen hebben van jou?

Herken je jezelf? Zonde! Je verliest kostbare energie en dat kan anders. Je kunt natuurlijk…

  1. Kiezen voor een traject met een loopbaancoach of met een recruiter die vooral kijken naar je ervaring en waar je nu het beste past. Een vaak gekozen route. Echter, dan klopt het niet van binnen! Je essentie, missie, jouw hart en buikgevoel sla je dan over. Op de korte termijn heb je weer werk en dat houdt je saboterende gedachten onder controle, maar op de langere termijn ben je niet op je plek en in je element en begint het ‘gedoe’ van onrust voelen weer opnieuw.
  2. Gaan voor een traject waarbij je op zoek gaat naar jezelf. Een stilteweekend plannen, yogi worden of een lange vakantie nemen. Dit brengt enerzijds rust, maar aan de andere kant wordt het stemmetje wakker dat zorgt voor haast. Dat je iets ‘moet doen nu’ omdat je anders te laat bent en er problemen komen in het behalen van je volgende dromen.
  3. Klusjes in huis aanpakken om je creativiteit en energie kwijt te kunnen. Dat muurtje verven, die kast opruimen, afstand nemen van spullen die je niet meer blij maken. Dit zal in je thuisbasis voor rust, ruimte en sfeer zorgen. Het kan ook een ontwijkstrategie zijn om goed stil te staan bij wat jij nu écht wilt en stap voor stap gaat doen. Het onderliggende vraagstuk ontwijken, helpt je uiteindelijk niet.

 

Ik ben dus niet van de recht-toe-recht-aan aanpak van loopbaancoaching, waarbij alleen wordt gekeken naar vacatures en werkervaring. Dit staat op je CV, dus ditzelfde kun je voor een andere werkgever prima gaan doen… Dat klopt op zich wel, maar daar werd je nu precies ongelukkig van! Dus het lijkt mij vooral geen goed idee om hetzelfde ergens anders te gaan doen! Voor mij draait het om zelfvertrouwen, om het overwinnen van twijfel en angst, om het omarmen van wie je bent, waar je blij van wordt, waar jij in je element bent en waar ook niet. En de doorvertaling van dit zelfinzicht in acties. Die helemaal bij jou passen.

 

Ik geloof in de combinatie van alle drie; het complete plaatje aanpakken. Werken aan je mindset (hoofd), missie (hart) en je thuisbasis (huis). Duurzame en persoonlijke groei gegarandeerd!

Dus, laten we verder kijken dan alleen maar loopbaanontwikkeling. Waar ga jij voor? Of je kiest ervoor om met deze onrust te blijven zitten of je toont lef en daadkracht en je besluit dit vandaag nog aan te pakken! Wat wordt het? Als je meer wilt weten over mijn aanpak, kun je een matchgesprek inplannen via mijn website.

Je kunt ook de hele aflevering #7 luisteren van mijn podcast. Daarin vertel ik je meer over mijn aanpak en visie op loopbaancoaching.