Blog december

Het einde van het jaar is een mooi moment om de balans op te maken. In alles wat je meemaakt, zit een kans om te leren. Of het nu iets positiefs of negatiefs is. Iets is waar je trots op bent of iets is waar je je voor schaamt. Alles om je heen is een spiegel en biedt je de kans om te leren over jezelf. Als je tenminste het lef hebt om in die spiegel te kijken. Welke lessen heb jij geleerd in 2019 en welke inzichten neem je mee naar 2020?

Het valt mij in gesprekken vaak op dat mensen verlangen naar meer maar er niets aan doen. Ze zouden meer voldoening willen halen uit hun werk, iets anders doen waar ze echt blij van worden. Maar ze doen hier vervolgens niets mee. Alsof dit geen optie is voor ze. Ik hoor dan: van baan veranderen of als ZZP’er gaan werken “moet wel kunnen…”

Bij mij poppen dan meteen allerlei vragen op: hoezo? Van wie? Of wat? Zou je wel verandering willen? Waarom zou het niet kunnen dan? Waaraan of aan wie voel je je nu vastzitten? En ook: wat erg dat je zo voelt!

Je bent gelukkig als je in je element bent. Wanneer jeflow’ voelt en andere mensen blij maakt en verder helpt. Geluk heeft te maken met voldoening voelen en doen waar je blij van wordt. Je kunt zelf (leren) voelen wat jou gelukkig maakt. Niet iedereen is gelukkig met hetzelfde. De een wordt blij van een grote dure auto, de ander totaal niet. Het zit hem vervolgens in het lef dat je hebt om in actie te komen en te gaan voor wat je echt wilt.

In mijn werk gebruik ik de uitgangspunten van Feng Shui. Hierin wordt uitgegaan van drie aspecten die je geluk beïnvloeden:

1. Jij: wat je doet, onderneemt, de keuzes die je maakt, of je in beweging komt. Dit is de focus van coaches, adviseurs, therapeuten etc. De één kijkt naar je verleden, de ander naar het nu en weer een ander naar je toekomst. Uitgangspunt ben jij en alles zit in jou.

2. Je omgeving, je systeem: de mate waarin jouw omgeving ondersteunend is aan jouw dromen en wensen. Hierin zitten zowel de mensen in je omgeving (familie, vrienden, collega’s) als je fysieke omgeving (leef- en werkomgeving). Op dit gebied werken interieurstylisten, architecten en ook teamcoaches en relatietherapeuten.

3. Lot, toeval: of God, waar je ook in gelooft, we zijn het er vast over eens dat je niet alles wat je overkomt kunt beïnvloeden of kunt voorkomen.

Goed om te beseffen: op twee van de drie aspecten heb jij dus invloed! Je kunt niet beïnvloeden wat je overkomt, wel hoe je ermee omgaat! Zelf of met hulp van anderen. Je kunt er zelf echt voor kiezen om iets niet meer te doen omdat het je geen voldoening (meer) geeft. Je hebt altijd een keuze. Welke keuze heb jij te maken op weg naar meer voldoening?

Een wijze les van Pippi Langkous als angst voor het onbekende je in de weg zit: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Ik gun je dat ook jij gelooft dat je invloed hebt op je eigen leven. De tijd gaat supersnel, verspil dit kostbare bezit alsjeblieft niet aan dingen die je ongelukkig maken…

Groetjes,

Chantal Coomans