5 elementen in zakelijk gedrag

De 5-elementenleer op zich is niets nieuws. Sterker nog, het is al duizenden jaren oud. Ik heb het hier over de elementen water, hout, vuur, aarde en metaal. Je kent ze misschien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde, Feng Shui en je interieur of ‘gewoon’ vanuit de natuur.

Het uitgangspunt is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Processen in je omgeving, in je lijf, fases in je bedrijf, jouw eigen gedrag en ook het gedrag van teams. Voor mij als economisch psycholoog, (team)coach en Feng Shui expert is het fascinerend om die werelden samen te brengen en in de praktijk te merken dat het keer op keer klopt!

De 5 elementen en hun kracht op een rijtje. Waar herken jij jezelf op dit moment het meeste in? En je team?

1 >Water: rust, stilte, diepe lagen

Typisch water-gedrag is een hoge mate van concentratie, flexibel en open zijn, houden van reflecteren en een scherp oog hebben voor het zien van kansen. Bij voldoende water-energie is er een heldere missie die door iedereen gevoeld wordt. Er is samenhang, iedereen werkt vanuit hetzelfde doel. Dit start bij de directie.

Geen water betekent geen missie. Zonder missie raak je niet de kern, wat je doet klopt niet bij wie je bent. Het is niet authentiek en ‘echt’. Een team is geen team maar een optelling van individuen met eigen, persoonlijke doelen.“Er wordt niet nagedacht, we doen maar wat. Wat is onze missie eigenlijk?”2 >Hout: beweging, groei, nieuwe uitdagingen

Kenmerkend gedrag is een enorm enthousiasme en creatiekracht. Het snel bedenken van veel nieuwe producten, diensten en bedrijven. Een bedrijf heeft dan een uniek product en/of dienst. En er staat een sterk team achter dat in staat is snel te groeien. Typisch voor de afdeling propositie- en productontwikkeling en innovatie.

Geen hout-energie betekent geen up-to-date product, geen onderscheidend vermogen in de markt en uiteindelijk geen aantrekkelijk product (meer).“Ons product is verouderd en we worden ingehaald door concurrenten. Er wordt niets gedaan met vernieuwende ideeën.”3 >Vuur: dynamiek, inspiratie en passie, met een enorme drive

Denk aan gemakkelijk in de belangstelling staan, vol van overtuigingskracht en zelfvertrouwen, goed in sales. Een onderneming heeft de sales en marketing goed op orde, profileert zich als expert en is overtuigd van de eigen kennis en kunde.

Geen vuur betekent dat er niet of nauwelijks wordt verkocht aan nieuwe klanten. Het ontbreekt aan goede promotie, herkenbare branding, aansprekende marketing. Denk ook aan een gebrek aan zelfvertrouwen en angst om zelf ‘in het licht te staan’.“Ik ga pas verkopen als het product compleet af is, eerder heb ik nog niets te vertellen. Wat zullen anderen hier wel niet van vinden?”4 >Aarde: stabiliteit en betrouwbaarheid

Relatiebeheer en klantcontact. Anderen ontzorgen en de lange termijn staan centraal. Geven in plaats van nemen. Zorgen voor later en zorgen voor je klanten, je team en ook je gezin en jezelf staan centraal. Het tempo vertraagt, je komt tot rust, ontspant en zet je bedrijf even ‘uit’.

Geen aarde betekent geen vaste stabiele basis. Wanneer jouw aarde-energie verzwakt of afwezig is, heb je moeite met klanten vasthouden, echt fan maken van je product of dienst. Je geeft je team en je ideeën onvoldoende tijd om te wortelen en te rijpen. Je hebt erg weinig geduld en wilt meteen zichtbaar resultaat!“We moeten de gesprekken met potentiële klanten helemaal anders gaan doen, want dit duurt allemaal veel te lang en werkt dus niet!”5 >Metaal: aandacht voor details, nauwkeurig, gestructureerd

Typisch metaal-gedrag is super hoge eisen stellen aan de kwaliteit, strak projectmanagement. Meten is weten en tijd is geld. Typische taken van kwaliteitsmanagement en office management. Ook voldoende geld vragen voor je diensten hoort bij metaal.

Bij een gebrek aan metaal-energie heb je moeite met regels, administratie, analyseren en structureren. Je kunt ook niet goed overzien hoe het er nu echt voor staat. Er worden fouten gemaakt en klanten klagen. Je hebt te weinig geld om te investeren en te groeien.“Ik heb totaal geen overzicht, ik heb een hekel aan administratie, het zal vast wel goed gaan, anders had ik het toch al wel gemerkt.”De vijf elementen bepalen samen de ‘kwaliteit’ van de energie. Je hebt ze dus alle 5 nodig om flow te ervaren en succesvol te zijn.

De elementen hebben invloed op elkaar:

  • Versterkend: met de klok mee
  • Verzwakkend: tegen de klok in
  • Controlerend/ destructief: de diagonalen

Sla je er één over of is er een verzwakt, dan kom je niet verder. Zo simpel is het.Heb je scherp(er) waar jij nu vastloopt of iets mist? Geen paniek: dat is heel normaal en menselijk. Je kunt niet overal de beste in zijn. Het start met inzicht en bewustzijn. Pas daarna kun je een bewuste keuze maken er iets aan te doen. Nu je weet wat je mist, kun je het bewust gaan toevoegen.

Regelmatig geef ik (gratis en online) masterclasses. Kijk op https://studioblinck.nl/online-masterclass/ om je in te schrijven. Op donderdag 19 december de laatste van dit jaar.
Tip: kun je echt niet en ben je wel super nieuwsgierig: laat me dat weten. Dan stuur ik je later de link van de opname. Ik snap ook heus wel dat december erg druk is 😉

Het downloaden van de 5-elementen quickscan is ook een goede eerste stap om te ontdekken waar je zelf staat, vraag hem hier aan: https://deacademievooruitblinckers.nl/blinck-in-business-quickscan/

Ben je nieuwsgierig naar hoe het is gesteld met de 5 elementen in jouw bedrijf en/of team? Laat het me weten en ik denk graag met je mee.

Groetjes,

Chantal Coomans