De wijze woorden van Pippi op Internationale Vrouwendag

Denken dat je nog niet goed genoeg bent. Dat het meteen perfect moet. Oordelen over jezelf. Of over andere vrouwen. Of over jezelf en anderen. Het dan maar niet doen. Uitstellen of het hele plan afschrijven. Of je aanpassen aan de ander om niet op te vallen.

Heel wat vrouwen hebben dit soort belemmerende gedachten. Veel meer dan de mannen die ik spreek en coach. Bescheidenheid en jezelf wegcijferen is en blijft tot op de dag van vandaag een eigenschap die ‘men’ waardeert in, en verwacht van vrouwen. Voor de duidelijkheid: met ‘men’ bedoel ik ons allemaal, mannen en vrouwen. Dan doe je het goed, dan ben je zorgzaam, dan ben je een goede moeder…

Ik kan daar niet tegen, krijg daar jeuk van en vlekken in mijn nek. Om de een of andere reden MOET ik er altijd iets van vinden als ik om me heen rolbevestigende reclames, uitingen of ‘grapjes’ hoor. Het is écht een van mijn allergieën. Waarom? Omdat ik ben opgegroeid met het idee dat je voor jezelf moet zorgen. Zelfstandig zijn, niet afhankelijk. Want je weet nooit wat er gebeurt.

Tegelijkertijd heb ik deze saboterende gedachten zelf soms ook en ben ik zeker niet ongevoelig voor de meningen van anderen. Het is ook best een uitdaging als je als vrouw, moeder en werknemer of ondernemer alles tegelijk goed wilt doen. Daarom deel ik vandaag, op Internationale Vrouwendag, graag deze wijze woorden van Pippi Langkous met jou:

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

Ze helpen mij als ik niet durf. Als ik twijfel aan mezelf en me het liefst wil verstoppen onder een grote steen. Het brengt mij focus en actie. Het geloof dat het goedkomt, als je maar probeert.

Welke gedachte laat jij los vandaag? Wat ga jij doen, ‘gewoon omdat het kan’? Zet hem op, iedere stap is er eentje! Fijne dag vandaag!