KLEUR JE LEVEN – ZWART

Zwart heeft – net als wit – alle kleuren in zich. In de natuurkunde wordt zwart niet eens als een echte kleur beschouwd. Zwart is sterk, krachtig, je kunt hier echt een statement mee maken.

Mensen die van zwart houden, hebben behoefte aan meer inzicht in zichzelf. Ze staan realistisch in het leven. Op anderen komen ze vaak beheerst, op zichzelf, krachtig en gedisciplineerd over. Denk ook maar aan de toga’s van rechters. Die zijn niet voor niets zwart. Fans van zwart hebben behoefte aan privacy en beperken zich graag tot de essentie. Op anderen komen ze mysterieus, krachtig en invloedrijk over.

Een te grote liefde voor zwart kan duiden op depressie of een pessimistische kijk op het leven. Je kunt ongeïnteresseerd, provocerend of kwaadaardig overkomen.

Het is een uitdaging om de controle los te laten en werkelijk gezien te worden. Liefhebbers van zwarte kleding doen dit vaak vanuit de neiging zich te willen verhullen, beschermen en verstoppen. Of om niet te opvallend voor de dag te komen. Grote kans dat de kleding van onze Koning en Koningin morgen stemmig zwart is bij de Nationale Herdenking.

Wat mij betreft is zwart een prima basis- en contrastkleur. Zowel in je interieur als in je kleding. Met de kleur zwart in je interieur zet je echt iets stevigs neer. Maar: maak het spannend en interessant. Te veel zwart wordt zwaar en oninteressant. Zwart werkt goed als contrastkleur naast een andere kleur, denk aan magenta, geel of zandtinten. In kleding staat zwart gecombineerd met mooie sieraden en een contrastkleur in de details vaak chic, feestelijk en plechtig.