Linkshandig is best handig

Vandaag is het vrijdag de 13e, een ongeluksdag. En (niet geheel toevallig) ook internationale linkshandigendag! Dat komt onder andere door het gezegde ‘twee linkerhanden hebben’. Dat is iets om je voor te schamen, want dan ben je echt heeeel onhandig, niet goed in praktische klussen, laat je alles mislukken… Tot in de jaren ‘60 mocht je niet eens met je linkerhand schrijven op school. Het werd gezien als een gebrek, een afwijking die bestraft en afgeleerd moest worden.

Tsssssss, wat onaardig voor ons linkshandigen! Want ja, ik ben een trotse linkshandige. Net als onze zoon Lenn. Het schept toch een band, niet ‘normaal’ zijn. Als ik iemand ontmoet die linkshandig is, dan zeg ik er altijd iets van, in positieve zin ;-). Als een kindje in onze omgeving met links begint te schrijven, dan voelt het toch alsof ik een nieuw lid van ‘mijn’ team mag verwelkomen. Slaat nergens op, ik weet het, en toch werkt het zo bij mij. Ik zeg het maar eerlijk.

Lees jij dit nu als rechtshandige en ben je nog niet afgehaakt met lezen? Ook jij hebt eigenschappen die niet ‘normaal’ zijn. Onze eerste reactie is vaak om dat negatief te beoordelen en weg te willen hebben. Helemaal niet nodig! Iedereen heeft wel iets dat afwijkt van het gemiddelde. Dat maakt jou wie je bent. Het kan zomaar dat er een talent achter zit, wat ervoor zorgt dat jij jij bent, met je unieke talenten en unieke potentieel. Wat is eigenlijk normaal? Wie wil er gemiddeld zijn? Laten we allemaal wat meer blij zijn met wie we zijn, gelukkig met net wat anders dan ‘de norm’. Met vandaag net een beetje speciale aandacht voor de, meestal best wel handige, linkshandigen onder ons.