Uitblincker aan het woord – Annelieke

Regelmatig ga ik in gesprek met een ‘uitblincker’: iemand die een coachingtraject bij Studio Blinck heeft doorlopen en zijn of haar verhaal wil delen. Deze maand praat ik met Annelieke, 27 jaar en tekstschrijver.

Waarom ben je met een coach gaan praten?

Ik wist niet zo goed meer wat ik wilde, of ik mijn werk nog wel echt leuk vond. Er waren niet zoveel doorgroeimogelijkheden meer binnen mijn baan in loondienst. Sinds ongeveer anderhalf jaar werk ik al één dag per week als zelfstandig ondernemer, als freelance tekstschrijver. Daarnaast heb ik ook een eigen webshop in tweedehands boeken. Ik doe dus heel erg veel tegelijkertijd.

Daar liep ik dus op vast; waar wil ik mee verder? Ga ik fulltime voor mijn huidige baan of ga ik meer inzetten op het ondernemerschap? Ik had zoveel ideeën en plannen, en veel te weinig tijd om ze allemaal uit te voeren. Daarom dacht ik: ik moet daar met iemand over gaan praten, iemand met een frisse blik.

Je liep er dus al een tijdje mee, weet je nog wat het moment was waarop je besloot: en nu ga ik iemand inschakelen?

Ik weet niet zeker of er echt een heel bewust moment was waarop dit gebeurde, maar het speelde al wel langer door mijn hoofd dat ik misschien wel met een coach wilde gaan praten. Ik wilde met iemand praten die mij niet kende, dus niet een van mijn vriendinnen of familieleden. In eerste instantie wilde ik hier geen geld aan uitgeven, en ondernam daarom geen actie.

Later bedacht ik me dat ik met mijn freelance werkzaamheden wel wat geld had gespaard en besloot ik om dit geld in mezelf te gaan investeren. Toen ben ik dus pas actie gaan ondernemen en op internet gaan zoeken. Het leek mij in ieder geval de moeite waard om een eerste gesprek in te plannen en te kijken of het iets voor mij was.

Was het een moeilijke stap om te zetten?

Ja, ik vond het wel spannend. Ik heb ook nog nooit eerder met een coach of psycholoog gepraat, dus ik wist niet zo goed wat ik me daarbij moest voorstellen. Ik vond het wel spannend om mijn hele verhaal zomaar op tafel te gooien. Maar soms moet je gewoon iets proberen…

Dus toen dacht je: ik plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in?

Ja precies, ik dacht: het kan geen kwaad om kennis te maken en als het dan niet klikt of het is toch niets voor mij dan kan ik er altijd mee stoppen na dat eerste gesprek.

Heb je enig idee hoe lang het duurde, vanaf het eerste moment dat je nadacht over het inschakelen van een coach, totdat je het echt deed?

Dat weet ik eigenlijk niet precies, ik denk wel een aantal weken, misschien zelfs maanden. Je hebt dan een idee, het komt een keer in je op, maar je gaat er dan niet direct iets mee doen.

En toen was de beslissing gemaakt, hoe ben je toen op zoek gegaan naar een coach?

Ik ben eigenlijk gewoon gaan googelen, volgens mij met name op de term ‘loopbaancoaching’, omdat ik vooral op mijn loopbaan wilde focussen. Toen kwam ik jouw website tegen en jouw verhaal sprak me aan. Ik wist wel dat ik het liefst graag met een jonge vrouw zou willen praten, iemand die zich voor mijn gevoel in ieder geval kon verplaatsen in mijn situatie. Toen heb ik een gesprek met jou ingepland en we hadden meteen een klik. Ik ben niet meer op zoek gegaan naar andere coaches.

We hebben toen online het eerste kennismakingsgesprek gehad. Wat zorgde ervoor dat jij aan het eind van dat gesprek ervoor koos om een traject te starten?

Ik denk dat dit vooral kwam doordat het goed klikte tijdens dat gesprek. Ik voelde me begrepen door jou en had echt het gevoel dat jij me kon helpen. Je had me ook enthousiast gemaakt over het traject, ondanks dat ik het spannend vond had ik er heel veel zin in gekregen!

Wat is je het meeste bijgebleven van onze coachingsessies?

Er zijn meerdere momenten die me zijn bijgebleven, ik heb een aantal momenten gehad dat er een soort van puzzelstukje op zijn plek viel, maar ook momenten van besef: oké, hier loop ik dus inderdaad vast. Er was een specifiek moment dat ik op mijn zolderkamer stond, we waren een soort van uitbeeldende oefening aan het doen waarbij ik telkens naar een plek in de kamer toeliep die symbool stond voor een keuze die ik kon maken. Op dat moment stond ik ineens stil, tussen twee van die plaatsen in. Het symboliseerde exact wat er zich op dat moment in mijn hoofd afspeelde, dat vond ik heel bijzonder.

Wat zijn de stappen die je hebt gezet na ons coachingtraject?

De grootste stap die ik heb genomen is dat ik heb besloten om fulltime voor het ondernemerschap te gaan. Ik zit nu eigenlijk midden in dat veranderingsproces dus er gebeurt nog steeds heel veel. Ik ben wel heel erg blij dat ik eindelijk die knoop heb doorgehakt. Daardoor heb ik echt wel meer rust in mijn hoofd gekregen, ondanks dat het een hele spannende tijd is. Ik kan me nu focussen op één ding.

Ik besef me nu wel dat ik in een hele korte tijd best wel een grote en bijzondere stap heb gezet. Toen ik voor het eerst bij jou kwam was dit scenario nog helemaal niet aan de orde, het was zomaar één van de vele gedachtenspinsels, één van de paden die ik zou kunnen bewandelen. Alle opties stonden nog open.

Wie heeft uiteindelijk die keuze gemaakt?

Ik heb die keuze zelf gemaakt. Dat was superfijn aan onze sessies: jij hebt mij niet verteld wat ik moet doen maar je hebt me de juiste tools gegeven om zelf een goede keuze te kunnen maken. Ik heb mezelf een beetje beter leren kennen en daardoor kon ik ineens wel knopen doorhakken.

Hoe zou je mijn manier van coachen omschrijven?

In ieder geval met veel enthousiasme. Je weet moeilijke dingen iets lichter te maken, waardoor beslissingen minder zwaar en spannend lijken, alles wordt in perspectief geplaatst. Verder vind ik je stijl wel modern, jong en fris. Dat vond ik heel fijn, ik voel me daarbij op mijn gemak.

Zou jij anderen aanraden om met een coach te gaan werken?

Ja, ik zou het zeker weten aanraden. Al is het maar om gewoon een keer je gedachten met iemand anders te delen en een keer te sparren over dingen. Het is heel erg fijn om met iemand te praten die jou nog niet kent en die een frisse kijk heeft op jouw ervaringen en er van een afstand naar kijkt.

Heb je tips voor anderen die twijfelen over het inschakelen van een coach?

Ik zou sowieso een vrijblijvend gesprek aanvragen. Dat kost je dan nog niks, en zo kun je kijken of het iets voor je is. Klikt het dan niet, of wil je er toch niet mee verder? Dan zit je nergens aan vast en stop je ermee. Zoek wel iemand die bij je past. Als het bij het eerste gesprek niet klikt, ga dan gewoon op zoek naar een andere coach waarmee het wel klikt. Er is genoeg aanbod dus je kunt altijd wel ergens terecht.

Herken jij je in het verhaal van Annelieke en denk jij dat je ook eens met een coach in gesprek wil? Schrijf je dan in voor een online en gratis oriëntatiepresentatie en ontdek wat ik voor jou kan doen!

Groetjes, Chantal