Uitblincker aan het woord – Jennifer

Regelmatig ga ik in gesprek met een ‘uitblincker’: iemand die een coachingtraject bij Studio Blinck heeft doorlopen en zijn of haar verhaal wil delen. Deze keer praat ik met Jennifer (23). Zij heeft het NL leert door-traject doorlopen en besloot daarna om, naast haar baan, aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer.

Waarom schreef jij je in voor het NL leert door-traject?

Ik zat van de een op de andere dag zonder werk. Ik had mijn vaste baan opgezegd om ergens anders te starten, maar hier werd mijn proeftijd van twee maanden niet verlengd. Ik wist niet wat ik wilde gaan doen, maar ik wist wel dat er iets moest gebeuren.

Op vrijdag was ik ontslagen en de maandag daarna hoorde ik voor het eerst over het NL leert door-traject. Het was ook meteen de laatste dag om je hiervoor in te schrijven, dus ik moest snel handelen. Gelukkig belde jij mij vrijwel meteen na mijn aanmelding!

En toen mochten we starten! Het traject bestond uit een persoonlijkheidstest, een arbeidsmarktscan en vier uur coaching.

Wat was jouw belangrijkste coach-vraag voor mij?

Ik had eigenlijk al een plan. Ik wilde gaan studeren. Maar de vraag was: wat dan? Ik ben kapster van beroep, ik dacht dat studeren voor mij de enige optie was om iets anders te kunnen gaan doen. Uiteindelijk kwam ik er tijdens onze gesprekken achter dat studeren helemaal niet de oplossing hoefde te zijn.

Was dat je grootste inzicht tijdens dit traject?

Ja, het besef dat het dus niet per se hoeft. Én het ontdekken van mijn missie. Die kende ik diep van binnen wel, maar ik had het nooit uitgesproken en had nog nooit zo diep gegraven. Ik merkte aan mezelf dat ik helemaal opleefde toen ik die eenmaal wist.

Mijn missie is om iets te creëren, te gaan ondernemen. Echt iets voor mezelf gaan doen. Ik maak mooie dingen met epoxy, met kleuren, iets persoonlijks, met aandacht voor mensen. Ik heb laatst bijvoorbeeld een dienblad voor mijn moeder gemaakt en ze was er zo blij mee!

Waar sta je nu?

Ik heb een nieuwe baan in de horeca gevonden, hier heb ik vroeger ook in gewerkt. Het is nog maar de vraag wanneer ik kan beginnen, dit zal zijn zodra de horeca weer open gaat. Ik had nooit gedacht dat ik terug zou gaan naar de horeca. Ik wilde eigenlijk niet in de avonden werken. Maar bij deze baan had ik zoiets van: het maakt me niet uit, laat me maar werken. Ik vind het leuk.

Met mijn plannen om iets voor mezelf te gaan doen is het juist wel fijn dat ik in de avonden ga werken, want dan heb ik daar overdag ook tijd voor.

Dus je hebt nu meerdere opties? Je hebt een baan en ondertussen ga je verder met je plannen als zelfstandig ondernemer?

Ja, dat klopt. In eerste instantie wilde ik fulltime gaan ondernemen, maar ik denk dat ik het misschien wel wil blijven combineren met een baan. Ik ben echt een sociaal persoon en vind het leuk om met mensen te werken. Als zelfstandig ondernemer zit ik weer helemaal in mijn eigen cocon. De combinatie van mijn werk in de horeca en mijn eigen bedrijf spreekt me daarom heel erg aan.

Toen je bij mij kwam, was je best wel in paniek. Wat is de grootste verandering met toen?

Toen wij elkaar voor het eerst spraken was ik net ontslagen, na twee maanden al. In het begin dacht ik: heb ik nu mijn vaste baan opgegeven om ergens na twee maanden alweer buiten te staan? Maar mijn baan daarvoor, in de kapsalon, was lichamelijk zwaar. Ik kreeg problemen met mijn schouders en nek, dus ik kon daar op de lange termijn niet blijven werken. Dus het is goed zoals het is gegaan, nu kreeg ik de tijd om na te denken: wat wil ik nou echt?

De grootste verandering is dus dat ik me realiseer dat het eigenlijk wel goed is zo. Misschien is het juist goed dat ik niet mocht blijven bij die nieuwe baan. Ik ben erachter gekomen dat alles met een reden gebeurt en het je brengt waar je naartoe moet.

Wat goed! Ik krijg nu, net als van jou, vaak de vraag van mensen: wat wil ik met mijn loopbaan, mijn werk? Wat wil ik nou écht? Toch twijfelen veel mensen of ze daar hulp bij in moeten schakelen. Snap jij dat?

Ja, dat heb ik zelf ook wel gedaan, vooral omdat het veel geld kost. Het NL leert door-traject heeft me echt heel erg veel gebracht, want ik weet niet of ik het anders wel had gedaan. Je weet ook van tevoren niet of het klikt met iemand, dat kan je er wel van weerhouden om het uit je eigen portemonnee te betalen.

Maar nu ik weet dat wij een klik hebben en wat ik aan onze sessies heb gehad, zal ik in de toekomst wel makkelijker een nieuwe sessie inplannen. Ik weet wat het waard is.

Ik kan me voorstellen dat dit een drempel is. Je moet toch een klik hebben met degene die jou gaat helpen. Hoe komt het dat jij voor mij als coach koos?

Dat komt wel echt door jouw verhaal en door wat ik op je website las. Dat voelde goed en ik had het idee dat het bij mij paste. Dat was ook wel zo.

Ik vond jouw manier van coachen fijn. Je vraagt ver door, graaft diep en denkt mee. Je zegt niet: dit moet je doen, maar je laat me zelf nadenken en het zelf ook uitvoeren. Daarnaast klikt het gewoon tussen ons en ik denk dat dat heel belangrijk is.

Dat denk ik ook. Daarom ga ik vanaf 22 maart een gratis driedaagse organiseren waarin mensen in drie dagen vinden wat écht bij ze past. Met aansluitend een gratis online masterclass. Zo kunnen mensen ervaring opdoen met mij als coach. Je haalt er meteen heel erg veel waarde uit, net als jij uit het NL leert door-traject hebt kunnen halen.

Wil je meedoen met deze driedaagse?

Schrijf je meteen in via deze link! Tot snel hoop ik!

Groetjes, Chantal