Uitblincker aan het woord – Nathalie

Regelmatig ga ik in gesprek met een ‘uitblincker’: iemand die een coachingtraject bij Studio Blinck heeft doorlopen en zijn of haar verhaal wil delen.

Deze keer ging ik in gesprek met Nathalie van Mooi Werk Ontwerp, een ambitieuze ondernemer die op zoek was naar handvatten om zelfverzekerder haar eigen bedrijf te leiden. Ze doorliep het NL leert door-traject met mij en durft nu beter voor haar aanbod te staan!

Hoe kwam je op het idee om je bij mij aan te melden voor het NL leert door-traject? 

Ik kwam het voor het eerst tegen op Facebook. Toen ben ik het gaan onderzoeken en dacht ik: dat is een mooie mogelijkheid, daar wil ik wel graag gebruik van maken! Vervolgens ben ik zelf gaan kijken op websites van verschillende coaches, waaronder die van jou. Bij jouw website had ik meteen een goed gevoel.

Het traject NL leert door was voor iedereen in Nederland die werkt. Jij werkt niet in loondienst, je hebt een eigen bedrijf als grafisch ontwerper. Wat waren jouw vragen?

Als ontwerper ben je goed in creatieve dingen, maar in andere dingen niet zo goed. In mijn geval is dat bijvoorbeeld het netwerken, jezelf laten zien en jezelf verkopen. Hoe profileer je jezelf? Daar zocht ik handvatten in.

Vond je het spannend om met dit traject te beginnen?

Ik vond het niet zozeer spannend, maar ik was vooral nieuwsgierig. Ik was heel benieuwd wat eruit zou komen, wat er zou gebeuren en wat zo’n coachingtraject voor mij kon doen. 

Als je terugkijkt op het traject, wat zijn dan je grootste inzichten geweest?

Wat ik heel fijn vind aan jouw werkwijze is dat we er heel open in gingen. Daardoor kon jij heel snel een soort van richting vinden, of aanvoelen wat ik nodig had. Samen kwamen we er al vrij snel achter dat ik van die typische stemmetjes in mijn hoofd heb die zeggen: ik kan het niet, ik vind het spannend, dus dan doe ik het maar niet. 

Het is niet zo dat ik helemaal niet wist dat het zo werkte. Maar het feit dat het wordt besproken, dat je je er bewust van bent, dat zorgde ervoor dat er bij mij allemaal dingen gingen werken en stromen. Ik ging het merken in mijn dagelijkse gang van zaken. Dat bewustzijn, dat doet al een heleboel.

Wat merk je dan zoal?

De dingen die vaak onbewust gaan, zoals dat je jezelf saboteert met die stemmetjes, ik ben me daar nu bewust van. Dus al voordat ik die dingen tegen mezelf zeg, denk ik: dat moet ik niet doen. Niet eens alleen op het gebied van werk, maar ook in het dagelijks leven. 

Heel veel mensen zeggen en doen dingen onbewust, maar dan besef je ook niet goed wat de uitkomst van je gedrag is. En nu, doordat ik me er bewust van ben, kan ik er al op anticiperen voordat ik mezelf saboteer.

En lukt het je nu dan ook om andere keuzes te maken?

Nou, niet altijd hoor. Het is ook iets wat al zo lang in je zit. Dat is natuurlijk ook niet met een aantal uren coaching ineens voorbij. Dus ik heb die gedachten nog steeds wel, maar door me er bewust van te zijn kan ik er iets mee. Ik kan het nu ook nadien herkennen.

Ik merk wel dat ik nu bijvoorbeeld zakelijker durf te zijn. Daar waar ik misschien eerst dacht: die prijs die ik vraag, misschien vinden ze dat te veel? Daar denk ik nu: dit is gewoon de prijs waar ik het voor doe. Ik wil wel graag beginnende ondernemers helpen, dus daar heb ik nog steeds een aangepaste prijs voor. Maar soms merk ik in een telefoongesprek al dat het hem niet gaat worden. Voorheen ging ik dan nog wel eens twijfelen, mijn aanbod of prijs aanpassen. Nu denk ik al veel eerder: nee, voor minder ga ik het niet doen. Dan maar niet. 

Ik hoor bij jou meteen dat zelfvertrouwen nu: ik ben iets nuttigs aan het doen en het is jouw verlies als je niet met me wil samenwerken. Toen wij elkaar voor het eerst spraken was je daar minder zeker over. In een korte tijd is er veel veranderd.

Het is al een hele stap voor mij dat ik op die manier durf te denken bij een opdracht die niet doorgaat: het is niet erg, het is alleen maar jammer voor diegene, want ik denk dat ik iets heel moois had kunnen maken. En natuurlijk is het prima als men iets anders wil, dat hoort erbij.

Over Mooi Werk Ontwerp

Voor Mooi Werk Ontwerp is het beste resultaat een opdrachtgever die verrast wordt door mijn ontwerp. Dit lukt omdat ik iedere dag het mooiste werk wil maken. En door de mensen waarvoor ik mag werken. Door de verschillende klantvragen word ik uitgedaagd en blijft Mooi Werk Ontwerp scherp. 

Misschien kan ik jou ook verrassen? Neem gerust eens een kijkje op: www.mooiwerkontwerp.nl.Zou je dit coachingtraject ook aan anderen adviseren? 

Als ik dan naar ondernemers kijk, vooral naar zzp’ers: je doet het allemaal maar alleen. Je doet het allemaal naar je beste kunnen en je praat natuurlijk wel met andere ondernemers. Maar soms helpt het om even een blik van een buitenstaander te krijgen. Want die kijkt er met een frisse blik naar. Die kent jou niet, dus die kan misschien ook wel beter de vinger op de zere plek leggen. Daar waar je mede-ondernemers het misschien niet zien, of niet durven melden. Ik denk dat iemand die jou niet kent makkelijker de uitdagingen kan aanwijzen dan iemand die dichter bij je staat. Wat vond je nog meer fijn aan dit traject?

Ik vind het fijn hoe het hele verloop is gegaan. Alles was heel duidelijk: we maken de coachingafspraken en tussen de afspraken door hebben we mailcontact. Het was heel duidelijk wat van beide kanten de bedoeling was. Daar houd ik wel van, je weet wat je kunt verwachten. Die manier van werken vond ik heel fijn. Superduidelijk, glashelder. 

Herken jij je in het verhaal van Nathalie en denk jij dat je ook wel eens met een coach in gesprek wil? Schrijf je dan nu in voor een gratis oriëntatiepresentatie en ontdek wat ik voor jou kan doen!

Groetjes, Chantal