Wat je kunt leren van Mopper-Maandag

Vandaag is het Blue Monday. De derde maandag van 2021, welke wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar.

De feestdagen zijn achter de rug, we hebben niet zoveel om naar uit te kijken, onze goede voornemens zijn ‘als sneeuw voor de zon’ verdwenen (net als de sneeuw van de afgelopen dagen) en dan is het ook nog eens de eerste werkdag na het weekend. Tel daarbij op dat het nu zeker is dat de basisscholen toch langer gesloten blijven. Er zal in heel wat gezinnen gemopperd worden om alles te plannen en te regelen, en om dit te kunnen combineren met werk. Als dat überhaupt mogelijk is… Terecht een dag om neerslachtig en chagrijnig te zijn als je het mij vraagt. Laten we vandaag Mopper-Maandag noemen.

Wat is hier positief aan?

De snelheid waarmee je herstelt van negatieve emoties is iets wat je kunt leren en trainen. Je hoeft namelijk geen dagen of weken in dit gevoel te blijven hangen.

Allereerst: erken dat je baalt, teleurgesteld bent, chagrijnig bent. Dat lucht echt op. Ik baal er bijvoorbeeld van dat ik afspraken moet gaan verzetten vanwege mijn taken als juf de komende weken. Ik baal er ook van dat mijn nieuwe plannen voor content, samenwerkingen en brainstormsessies naar achteren worden verschoven omdat ik te weinig tijd en (mentale) ruimte overhoud om creatief na te denken. Ik ben ook streng voor mezelf omdat ik weken achterloop in een superleuke, inspirerende en leerzame training over saboteurs en positieve intelligentie waarvan ik weet dat ik er heel veel inspiratie uithaal. Ik baal soms zelfs een beetje van die volle agenda omdat ik zo weinig tijd overhoud voor mezelf.

Door dit alleen al te zeggen, komt er ruimte om te relativeren en ook te beseffen wat ik ervan leer. Ik besef me dat ik heel wat heb om dankbaar voor te zijn. Qua werk: ik heb een goed gevulde agenda met leuke afspraken, veel coachgesprekken en veel mensen die ik mag helpen bij hun volgende stap in hun (werkende) leven. Qua creativiteit: ik heb allerlei ideeën en plannen waar ik nog heel wat maanden en jaren mee vooruit kan en heel enthousiast over ben. En tot op heden ben ik zelf gezond, kan ik blijven werken én er zoveel mogelijk zijn voor de mensen om mij heen. Ik doe mijn best en dat is op dit moment al heel wat!

Voel je dat dit ook ruimte geeft? Het is op dit moment heftig én het leert je iets. Heb je behoefte aan iets meer positiviteit? Probeer dit eens: benoem waar je van baalt. Schrijf het op, vertel het aan je partner. Besef je vervolgens ook wat je wél hebt en waar je eigenlijk best dankbaar voor bent. Zo train je jezelf om te denken vanuit een positief perspectief. Het verandert jouw mindset en relativeert de boel een beetje. Hierdoor zal je je na een tijdje steeds vaker positief en optimistisch voelen. Dit zal niet binnen een dag gebeuren, maar geef het wat tijd. Zet hem op vandaag! Morgen weer een dag 😉