Zoek jij een therapeut, adviseur of goede coach?

Therapeut, adviseur of goede coach nodig?In deze blog leg ik je uit wat de verschillende rollen van begeleiding en ondersteuning er zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dus, pak je pen en papier erbij!

In heb Economisch Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Ik leg het altijd zo uit: dit gaat over het gedrag van mensen zonder stoornis. Het leert ons dat we niet zo rationeel zijn als de economie ons doet geloven. Het heeft wel degelijk invloed op ons, namelijk wat de buren doen, je van je ouders hebt geleerd en/of wat je ziet op social media. En toch ben ik geen therapeut en is een traject bij mij niet te declareren bij je zorgverzekering. Dus niet iedere psycholoog, adviseur of coach is en doet hetzelfde. 

Vanwege mijn opleidingen en achtergrond zie ik het onderscheid tussen de verschillende opties heel duidelijk. En jij ziet misschien door de bomen het bos niet. Laat ik het je verduidelijken door te kijken naar de drie belangrijkste rollen: therapeut, adviseur en coach.

Therapeut:
Therapeuten richten zich vaak op het stellen van diagnoses en het behandelen van specifieke problemen, zoals depressie, burn-out of angststoornissen. Ze willen ervoor zorgen dat jij weer ‘normaal’ kunt functioneren. Er is iets niet helemaal in orde nu en het doel is om het weer werkend te krijgen. Een therapeut is passend wanneer je voelt dat er iets mis is met je, zoals depressieve gedachten, een gebrek aan levenslust of wanneer anderen ook signaleren dat er iets niet helemaal klopt.

Adviseur:
Adviseurs zijn experts die zich toeleggen op het oplossen van een specifiek probleem. Ze geven advies en nemen vaak het oplossen van het probleem uit handen van de klant. Als je een eenmalig probleem hebt dat snel opgelost moet worden en je niet veel interesse hebt om zelf nieuwe inzichten op te doen en te leren, dan kan het slim zijn om een adviseur in te schakelen. Ervaringsdeskundigen zijn ook experts, adviseurs. Zelf ook iets hebben meegemaakt en daarmee anderen iets willen leren kan heel waardevol en behulpzaam zijn, maar is niet per se goede coaching. 

Coach:
Een goed coach is expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, geen expert over jouw leven en de keuzes die jij hebt te maken. Helpt bij het scherp krijgen van de coachvraag, verkent mogelijkheden bij het nemen van actie om die doelen te bereiken. Een goede coach zet je aan het denken, maar laat je zelf de keuze maken. Jij bent en blijft de baas over je vervolgstap. Coaching is geschikt wanneer je behoefte hebt aan begeleiding bij het verkennen van je eigen gedachten, gevoelens en doelen, en wanneer je klaar bent om stappen te zetten naar verandering.

Om te bepalen welke vorm van begeleiding het beste bij jou past, heb ik een eenvoudig stroomschema ontwikkeld. Het plaatje onderaan deze blog is dit stroomschema. Laten we dit samen doornemen:

  1. Loop je vast?
    • Nee  Geniet dan lekker van de flow waar je in zit en ga door met waar je mee bezig bent. 
    • Ja  Ga door naar vraag 2.
  2. Voel je dat er iets mis is met je?
    • Ja  Overweeg om hulp te zoeken bij een therapeut en maak een afspraak bij je huisarts.
    • Nee  Ga door naar vraag 3.
  3. Is je uitdaging een eenmalig iets?
    • Ja  Huur een adviseur in om het voor je op te lossen.
    • Nee  Ga door naar vraag 4.
  4. Wil je getraind worden op vaardigheden?
    • Ja  Zoek een training en spijker je vaardigheden bij.
    • Nee  Ga door naar vraag 5.
  5. Wil je aan de slag met jezelf en je persoonlijke groei?
    • Ja  Je zoekt een goede coach die bij jou past en waarmee je een klik voelt.

 

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een beter inzicht krijgen in welke vorm van begeleiding het beste bij jouw behoeften past. Ben je bij vraag 5 op ‘ja’ uitgekomen? Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken en dat je niet alleen hoeft te worstelen. Samen kunnen we werken aan het ontdekken van jouw complete plaatje van persoonlijke groei en ontwikkeling. Plan een (vrijblijvend) matchgesprek in en ik denk graag met je mee. 

Je kunt ook eerst de hele aflevering #7 luisteren van mijn podcast. Daarin neem ik je nog uitgebreider mee in het stroomschema.

Stroomschema keuze therapeut, adviseur of coach